Tanrı insanlara yaşayacakları toprakları dağıtıyormuş, Gürcüler yeme içmeye öyle dalmışlar ve 'TAMADA' lafı öyle uzatmış ki, iki yemek arası kendilerine kalan bölgeyi almak için geldiklerinde, hiç toprak kalmadığını öğrenmişler.
Olsun, demişler Tanrı'ya, sizin için içiyorduk, haydi siz de gelin katılın bize. Tanrı bu ziyafetten öyle memnun kalmış ki, kendine ayırdığı toprakları Gürcülere vermiş O yüzden Gürcüler, ülkelerinin Tanrı'nın ülkesi olduğuna inanıyorlarmış
Bu bir Gürcü efsanesi de, 'TAMADA nedir?' e gelirsek; o da bir Gürcü geleneği. Tamada, sofranın lideri oluyor. Bu en yaşlısı ya da ya kıdemlisi değil, sofradakileri iyi tanıyan, iyi konuşan ve bilge birisi oluyor.
O, yemeğe başlarken bir konuşma yapıyor, o yemeğe başlamadan yemeğe başlanmıyor, bir yudum içmeden içilmiyor, kadeh kaldırınca herkes kaldırıyor, ayağa kalkınca herkes kalkıyor. İsterse bir başkasına da konuşma sırası veriyor vs.
Ve kadehler en sonunda çocukların şerefine kalkıyor. Bu, soyun devamı anlamında çocuklara verilen önemi vurgulamak için yapılıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder