Batum"dan gunaydin Turketi'dekiler. Gurcu dilinde Turkiye boyle soyleniyor, Fransa Fransiya.
Alfabelerinin 33 harfi var. "Ğ' gibi girtlaktan okunan yaklasik bes tane harfleri oldugundan, dogulular ve Araplar dili daha kolay telaffuz ediyor.
Sarp sinirindan ulkeye giris yapildiginda Acara Ozerk Bolgesi"nin merkezi Batum"a dogru, sadece 17 km. lik sol tarafi boydan boya plaj olan bir sahil yolu takip ediliyor.
Yol boyu yuruyen mayolu insanlariyla tam bir sahil kasabasi.
Turkiye"den dogan Coruh nehri cok genis bir deltayla buradan denize dokuluyor. Uzerinden gecerken henuz havalanan bir ucak,Hopa'ya gideceklerin Trabzon"a degil, Batum'a ucup, oradan otobuslerle sinirdan gecirildigini hatirlatiyor.
Gurcistan'in dort buyuk sehrinden biri olan Batum"un nufusu sadece 200 bin civari.
Eski liman bolgesi cok buyuk bir alana cevrilerek, cesitli heykeller, 130 mt. Yukseklikteki Alfabe Kulesi, cok buyuk 250 kisilik bir donme dolap, havuzlar, fiskiyelerle halkin keyif alacagi bir alana donusturulmus.
Aksam dokuzdan sonra insanlar sokaga dokuluyor. Canli bir sehir yaratilmaya calisiliyor ve basariya da ulasiliyor bence. Saat gece yarisi 12"deki insan kalabaligi, bizim metropollerde bile yok.
Ali ve Nino heykeli turistlerin cok ilgisini ceken 4 dakikada bir biribirinin icinden gecen, kavusamamis iki sevgiliyi betimleyen metal bir heykel.
Aziziye Mahallesi Osmanli doneminden bir mahalle. Eskiden 3 cami varken sadece biri ve ortada olan kaldigindan adi Orta Cami.
San Marco Meydani ornek alinarak yapilan Piazza Meydani kafe ve restoranlarla sik bir alan. Hemen yanindaki Aya Nikola kilisesi Osmanli doneminde yapimina izin verilen tek kilise ama cani calinmamasi sartiyla.
Avrupa Meydani ise eski postane binasi,eski banka binasi ve Eczacilar Birligi binasi ile cevrelenmis, ortasinda Tepesinde eslinde "AltinPost" ile Medea"nin heykeli olan, Noel zamani ve kutlamalarda toplanilan buyuk bir meydan.
Biz bugunKafkas Daglarina, Svaneti bolgesine dogru hareket ediyoruz. Karli zirveler bizi bekliyor.
Yorumlar
Yorum Gönder