Bergama Müze'sinde Zeus Tapınağı'nın da olduğu bölüm, 2023'e kadar kapalı. Diğer bölümleri gezmek üzere, oluşan uzun kuyruktan, yirmi otuz kişilik bölümler halinde içeri alınıyoruz.
Babil'in aslanlı, muşuşulu, boğalı maviye kesmiş İştar Kapısı'nı gördükten sonra, Ege'den götürülen Milet'in Agora Kapısı"yla karşı karşıyayız şimdi. Mermer sütunlar, kıvrım kıvrım başlıklarıyla, on yedi metre yükselip salonun üç kenarını dolaşıyor. Alman Kayzer'ine hediye. Ya da zaten götürülmüş de, kitabına uydurma mı desek! Abdülhamit II işleri.
O zaman Osmanlı toprağı olan Ürdün topraklarında, Emevilerden kalma bir sarayın, taş işçiliğinin zirvelerinden dış duvar kaplamaları, Mshatta Alınlığı, otuz üç metre. Kayzer'e hediye. Eğer aklımda yanlış kalmadıysa (Müze kulaklığındaki bilgi) doğum günü hediyesi, Abdülhamit II' den.
Ön Asya Medeniyetleri ve Antik Eserler bölümünü geziyoruz. Sümerlerin en gelişmiş şehirlerinden Uruk'tayız. Lise tarih kitabımızdan, dün gibi aklımda, Sümerlerin başlıca şehirleri Ur, Uruk, Lagaş. Kazılmış, bir İngilizler kazmış, bir Almanlar. Kimi izinli, kimi izinsiz, gemilere yüklenmiş, götürülmüş.
Neler mi? Eanna Tapınak bölgesinden İnanna Tapınağının cephe heykelleri. Daha önce hiç görmediğim kalem mozayik denen, kilden yapılıp, boyanan, konik mozayik, desenli kaplamalar.
Asurlulardan insan başlı, aslan vücutlu, kanatlı kutsal alanları koruduğuna inanılan, dev boyutlu Lamassu heykelleri.
Avrupa kökenlerinin ve Kutsal Kitapları'ndaki olayların dayanaklarının peşinde, Mezopotamya'yı ve Anadolu'yu hallaç pamuğu gibi atarken, Osmanlı zaten son yüz yılının son demlerinde, can derdindeydi.
Bergama Müzesi'nin İslam Eserleri bölümü de oldukça zengin. Granada'da Elhamra Sarayı'nın en eski yapılan bölümlerinden Portal Sarayı'ndan, ahşap işçiliği muhteşem bir tavan , Halep'ten bir konak odası, küçük parçaları saymıyorum bile.
Müzeler Ada'sında gezdiğimiz ikinci müze, Neu Museum, yani Yeni Müze oluyor. Özellikle Mısır'dan getirilen tarihi eserlerin, başlıcası Nefertiti'nin ünlü büstünün olduğu müze. Fotoğrafını çekmenin yasak olduğu büst, büyük bir pankart olarak, müzenin dış cephesine asılmış. Çıkışta önünde birer hatıra fotoğrafı çekerek, adadan ayrılıyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder