Tarih, kayıp medeniyetler mezarlığıdır. Ama bu medeniyetlerin mezarları kalıcı olabiliyor. Likyalılar lahit ve kaya mezarlarını bırakmış ardlarında mesela.Çin'in antik dönem medeniyetlerinden olan Ba'lar da, uçurumların dik yüzeylerine asılı tabutlarını.
Çin'e, Yangzte'de nehir turuna çıkıyoruz. Farklı farklı özellikleri olan üç boğazdan geçeceğiz. Üç Boğazlar olarak anılan bu bölgede, Likyalılarla hamen hemen aynı zamanlarda, Ba halkı yaşıyor. Balıkçı, avcı bir topluluk.
Geçtiğimiz yerler dağlık araziler, boğazların dar geçişlerinde, nehrin iki yanındaki dik kayalıklar duvar gibi yükseliyor. Rehberimiz kayalıklara çok dikkatli bakmamız için bizi uyarıyor. Nehir seviyesinden 100-150 metre yükseklikte asılı tabutları o zaman farkediyoruz.
Ba halkı ölülerini, boylamasına içini oyarak tekne formu verdikleri, bölgede yetişen çok dayanıklı ağaç tabutlara koyduktan sonra, nasıl ve neden olduğu hala tam çözülemeyen bir yöntemle, bu uçurumlara yerleştiriyor.
Tabut, ya karstik kayalıkların yüzeyindeki oyuklara, ya da bu kayalıklara dik saplanan ahşap kazıkların üzerine konuyor. Nehir yüzeyinden 10 -150 metre yüksekliğe kadar yerleştirilen tabutlar ilk olarak 1970'lerde incelenmeye başlanmış.
Bilim insanları, ölen kişinin saygınlığına bağlı olarak, yüksekliğin arttığını düşünüyor. Ancak, iki bin küsür yıl önce, o yüksekliklere nasıl çıktıkları konusunu tam açıklayamıyorlar. Yukardan sarkıtılarak mı, aşağıda nehir yüzeyinden seyyar merdiven oluşturarak mı konusu hala açıklığa kavuşmuş değil. Asılı tabutlara, Çin'in komşu olduğu Endonezya'da da rastlanmış.
Fikir vermesi açısından, Çin'de 20 mt. yükseklikte bulunan son tabutlardan birinin uzun boylu bir Ba insanına ait olduğu ve 400 yıl önceye (1500'lü yıllarda bu halkın Ming Hanedanı tarafından soy kırıma uğramış olduğu yazılanlar arasında) yaşamış olduğu tespit edilmiş. Herhangi bir gömüt eşyası veya silah çıkmayan, 200 Kg. ağırlığında, 2 mt. boyunda ve 70 cm. enindeki tabuttan, sadece kum ve alüvyon çıkmış.
Dört günlük Yangzte Nehri gezimde, Shennong Irmağında, bambu halatlarla akıntıya karşı sampanlarımızı (yerlilerin kullandığı dar uzun kayıklar) çeken Tujialar, Ba'ların torunları olsalar da, artık kayalıklara tabut asma geleneği tarihin sırlı sayfalarında kalan bir gelenek.
Yorumlar
Yorum Gönder