Küba'daki Fransız Rüzgarı : CİENFUEGOS


CİENFUEGOS

Trinidad Dünya Kültür Mirası Listesinde olan bir şehirdi. Orada geçirdiğimiz üç gecenin ardından yine Küba'nın enfes manzaraları eşliğinde, ve yine Unesco koruması altında olan, ülkenin güneyinde başka bir sahil şehrine Cienfuegos'a doğru yola çıkıyoruz. Neoklasik yapıları, parkları ve neşeleri yüzlerinden okunan insanları olan bu şehri dolaştıktan sonra bir gece konaklayacağız.

Trinidad'a bir saat kadar uzaklıkta, kahve ekimi için Küba'ya gelen Fransızların kurduğu bir şehir Cienfuegos. Prado Caddesi boyunca çoğu iki katlı, balkon demirleri muhteşem, daha çok beyaz ve mavi renklerde olan binaların neredeyse hepsinin fotoğrafını çekerek Jose Marty Meydanına doğru yürüyoruz. Önünden geçerken gözüm bir berber dükkanına takılıyor. On onbeş metre uzunluktaki salonda duvar boyunca sıralanan koltuklarda hem kadın hem erkek müşteriler görüyorum. Okullular yine yollarda, sarışını, siyahı, melezi bir gurup çocuk kahkalar içinde poz veriyor bana.

Jose Marty Meydanı ülkenin en büyük meydanlarından. Etrafını çeviren binalar arasında Tomas Terry tiyatrosu gündüzleri belli saatlerde rehber eşliğinde gezilebiliyor. Bir zamanlar Enrico Caruso ve Sarah Bernard'ın konserler verdiği binanın duvar freskleri görülmeye değer. Keza meydandaki katedralin vitrayları da.

        

Ziyaret ettğimiz yerlerin arasında yine heykellerle bir açık hava müzesini andıran Reina Mezarlığı var. 1837'de kurulan mezarlıkta ben1849 'a kadar tarihlenen mezar taşlarına rastlıyorum. Mezarlık girişinin sağ ve sol tarafı,  Küba'da başka hiç bir şehirde olmayan, duvar mezarlar olarak çeşitli kurtuluş savaşlarında hayatlarını kaybedenlere ayrılmış. En çok ziyaret edilen mezarlardan biri de, çok genç yaşta kırık kalbine yenilen ''uyuyan güzel''in mezarı.

Günü şehirde geçirdikten sonra, yine bir Club Amigo oteli olan Rancha Luna'daki  otelimize doğru yol alıyoruz. Otel deniz kenarında ve merkeze uzak. Koridorlarında kuşlar ötüşüyor. Dev palmiyelerin gölgesinde, oldukça sığ suda yüzüp, muhteşem gün batımını izliyoruz. Sabah kahvaltıdan sonra Santa Clara üzerinden başkent, LA HABANA.

Yorumlar