Bir Yeryüzü Cenneti : BLED GÖLÜ Slovenya


5 Mayıs 2013 Pazar


Burası %70 i yeşil alanlarla kaplı Slovenya'nın Jülien Alpleri üzerindeki gölü BLED.

Son buzul çağında oluşan  göl, çevresini yürüyerek bir saatte dolaşabileceğiniz büyüklükte.Gölün ortasındaki küçük adaya, 'pletna' denilen altı düz teknelerle, kürek çekerek 15 -20 dakikada varılıyor.

Bled, başkent Ljubljana'ya otobüsle bir saat mesafede.





Bir de kalesi var. 15 dakikada tırmanılan rampası yürümeyi sevmeyenleri zorlayabilir. Kaleye giriş 8 €. gibi biraz tuzluca, girerseniz buzul gölünün görsel oluşumu, oldukça güzel hazırlanmış etnoğrafik küçük bir müze, kafe ve restoranlarıyla tanışabilir, yukarıdaki gibi bir fotoğraf çektirebilirsiniz.


Girmezseniz, giriş merdivenin sağından kalenin arkasına doğru dolanıp,yukarıdaki manzarayı yine de görebilirsiniz. 


Gölün ortasındaki adada daha önce Bereket Tanrıçası Ziva'ya (Slavların Artemis'i) adanan bir tapınak varmış. Günümüzdeki kilise onun yerine yapılmış.

Kiliseye 99 basamakla çıkılıyor. Damat bey,kucağında gelin hanımla bu 99 basamağı çıkabilir, bu arada gelinin de hiç sesi çıkmazsa, bu evlilik  güzel bir evlilik olacak demekmiş. Zaten bence o basamakları tırmanırken, sesi çıkacak olan gelin değil damat olur, garibim. 








Böyle güzel manzaalar eşliğinde geziyorsunuz gölün etrafını. Yüzme, kano, yelken, bisiklet, yürüyüş gibi her türlü spor faaliyetleri yapılan  kulüpler de var. 





İnsana huzur veren muhteşem bir sessizlik hakim. Köpeklerini gezdiren sakin insanlar. Gözü rahatsız eden bir çöp, bir aykırılık göremeyeceğiniz bir yeryüzü cenneti Bled.






Bu fotoğrafı ben çekmedim tabi, gölün konumunu daha iyi anlatabilmek için sayfamda misafir.

Yorumlar