Sappho'nun Adası MİDİLLİ

20 Temmuz 2012



Milattan üç yüz küsür yıl önce,  
 Servet ve refah içerisinde var olan  Lesbos'da (Midilli) bir kız yaşar, adı Sappho.

Zengin ve aristokrat bir ailenin kızı olarak büyüyen ve çok iyi bir eğitim gören Sappho,  Lesbos’un en güzel kızlarından biri olarak, genç yaşlarından itibaren evlilik teklifleri alır. Ancak hepsini geri çeviren Sappho, edebiyata ve özellikle de şiire olan düşkünlüğü ile tanınmaya başlar.


 Şiirlerinde aşkı ve kadın erotizmini büyük bir tutkuyla işleyip, etrafına topladığı genç Lesbos’lu kızlarla edebiyat ve şiir sohbetleri yapar.Şiirleri, önce ada halkının önemli bir bölümü, sonrasında ada yönetimi tarafından tepki toplamaya başlar.

Erkeklerin iktidara, yönetime ve güce sahip olma isteğini sistematik biçimde eleştirir, o döneme kadar erkek ve kadın ilişkilerini ele alan şiirlerin aksine, kadınları temel alan, kadın erotizmi ve iç dünyasını odak haline getiren şiirleriyle tanınır. Sappho, Lesbos’lu genç kızlarla düşüncelerini ve şiirlerini paylaşır.

Çok geçmeden eleştirdiği sistemin baskısı sertleşir, “genç kızları kendisi gibi aile yuvası kurmaktan kaçınmaya teşvik etmek” ile suçlanır. Ölümle tehdit edilir.Ve Sicilya'ya sürülür.

O  yıllarda, genç kızlara genel kültür, konuşma, davranış, yürüyüş, müzik, dans, sosyal ilişkiler konularında dersler veren, genelde üst düzey katmanlardan gelen genç kızları evliliğe hazırlayan merkezler vardır ve Sappho'nun böyle bir merkezin başındadır Sicilya dönüşü.

Evlenir, bir de kızı olur şiirlerinde sık sık bahsettiği Kleis. Kocasına değil ama, anne şefkatiyle kızına olan sevgisinden söz eder satırlarında. Bir gün, atr kendini Levkades uçurumundan aşağı. Bu intihar. Faon adlı Lesbos'lu bir liman memuruna duyduğu ümitsiz aşka bağlanmak istenirse de, şiirlerinde hiç izi yoktur böyle bir aşkın.

Der ki bir şiirinde:

''ATEŞLER YAKTIN İÇİME''

Bizse Sappho'dan bir iz görmeden dolaştık Midilli'yi. Günü birlik tekneyle geldik adaya, akşama döneceğiz. 9.30 Ayvalık'tan hareket, yol birbuçuk saat.

                                          Mantamados Manastırı,Taksiyarhis Kilisesi

Mandamados taş evleri sokakları ile küçük, şirin bir yerleşim.Buralıların kültürleri ve karakterlerinin adanın diğer kesimlerindekilerden farklı olduğu söylenirmiş.Seramikleri ünlü, eski zeytinyağı pres fabrikası kültür merkezine dönüştürülmüş.Bahçesine de küçük bir anfitiyatro oturtulmuş.


                                          Manastırın kafesinde geleneksel lokma tatlısı ve ballı yoğurt


                                          Yoldan manzaralar

Midilli merkez ile Molivos arası köylerin çoğu daha önce Türklerin oturduğu köyler. yani mübadillerin memleketleri.




                                          Molivos sokakları
























































Yorumlar