AVUSYRALYA'YA YOL HAZIRLIĞI


    



Uzun Bir Yol Hikayesi (1) : AVUSTRALYA - Y. ZELANDA 
Hiç düşündüğüm bir rota değildi aslında Yeni Zelanda, ta ki Avustralya’ya gitmeye karar verinceye kadar. Avustralya’ya gitmeyi de aslında pek düşünmezdim, çok yakın arkadaşım Süsü'nün yeğeni Brisbane’da bir okulda olmasaydı. 2015 için programım Peru, Bolivya araya sıkışırsa bir de Brezilya idi.
Sonraaa, Latin diyarında yoldaşım olma ihtimali olan arkadaşlarım makul sebepleriyle ‘biz galiba gelemiyoruz’ deyince; rota, yıllar içinde binlerce kilometre katettiğim, lise arkadaşım, sırdaşım, can yoldaşım, her ne kadar ’yok, ben bu sene hiçbir yere gidemem’ dese de, yeğenini görmeye hayır diyemeyecek olan Süsü’yle Avustralya’ya çevrildi. Yani, pusula sapıttı, en batıdan en doğuya dönüverdi.
Programı şubat ayında, nisan ve mayıs için, on günü Yeni Zelanda’da olmak üzere yirmi dört günlük yaptık. Biletler Emirates’ten Dubai aktarmalı bir kişi gidiş dönüş 2.500 .- TL’ye alındı. Avustralya ve Yeni Zelanda konsolosluklarına vize için başvurular yapıldı. Bu arada bir hatırlatma, pasaportta yeşil sarı dinlemiyor, her iki ülke de vize istiyorlar, yeşillilerin dikkatine.
Avustralya için internetteki formu, istedikleri evraklarla birlikte tam olarak dolduğunuzda ve müracaatınız kabul edildiğinde, tam iki gün içinde pulsuz damgasız bir vizeniz oluyor. Telaşlanmayın, vizeniz giriş noktalarına elektronik olarak gönderiliyor.
YZ’ya gelince, vize formunun çıktısını alıp dolduruyorsunuz, istedikleri evrakları iliştiriyorsunuz, bunların yanına pasaportunuzu da koyup Ankara’ya konsolosluğa gönderiyorsunuz. Müracaatınız kabul olursa, yine çok beklemeden, elle yazılmış bir vize sahibi olarak pasaportunuza kavuşuyorsunuz.
Vizeler de alınınca sıra diğer uçuşların biletlerine ve booking.com’dan kalınacak yerlerin seçilmesine geliyor. Brisbane’da yeğenimizin evinde kalacaktık, ama 2 gece kalacağımız Sidney’de şöyle merkeze yakın, yemeğimizi de halledebileceğimiz şirin küçük bir daire bulalım istiyorduk. Şehir merkezine on beş yirmi dakika yürüme mesafesinde King Cross’da Hotel Annam Service, bizi pişman etmiyor. İki gece 250.- A$.
Tiger Air’den Brisbane-Sydney biletini 101.- A$.’na, Jet Star’dan Sydney-Auckland biletini 232.-A$.’na, dönüş rotamız Queenstown-Brisbane biletini de Virgin Air’dan 204.- NZ.$’na aldık. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarının TL. karşılığı hemen hemen aynı, yaklaşık 2.-TL. idi.
Biletler alındı, vizeler alındı, sıra günleri saymakta. Kırk beş, yirmi beş, beş derken on beş nisan Çarşamba geldi ve 19.25’te başlayan uçuş, Dubai ve Singapur’daki kısa duruşlardan sonra on yedi nisan Cuma saat 02.00’de bitti.
Not ; Bilgilendirme için yazıldığından fiyatları belirtmenin faydalı olacağını düşündüm..




Yorumlar