ALTIN TAPINAK (Amritsar)



    
Bu yazı, Zafer BOZKAYA'nın ki, Hindistan gezimizi onunla gerçekleştirmiştik, ''Hindistan Gezi Rehberi'' sitesinden alıntıdır. Fotoğraflar tütü'den..... 

Altın Tapınak  -  AMRİTSAR  -  HİNDİSTAN
  
.............
Altın tapınak’a girerken ayakkabılarınızı emanete teslim etmeniz istenecektir ki, buna uymaktan başka çareniz de yoktur. Çıplak ayakla bir süre yürüdükten sonra tapınağın girişinde devamlı su akıntısı olan bir yerden geçerken ayaklarınız ister istemez yıkanacak ve temizlenecektir. Dünyanın belki de hiçbir kutsal yerinde böyle bir tedbir akıl edilmemiştir. Tapınağa girerken kadın - erkek herkesin başını örtmesi de zorunludur. Ayrıca Sikh dininin emirleri gereği içeri girerken yanınızda sigara, pipo veya tütün içeren herhangi bir şey sokamazsınız. Bunları da dışarıda bırakacaksınız. Yanınızda sigara varsa çantanızın dibine yerleştirin, burada üst araması yapılmaz.

Altın Tapınak’ta başka bütün dini merkezlerde olması gerektiği gibi belirli bir sükünet içinde olmanız beklenir, telaşla sağa sola koşturmak, yüksek sesle konuşarak şakalar yapmak, kutsal havuzda yıkanarak arınmaya çalışanların fotoğraflarını çekerken ayrıntıyla uğraşıp onları rahatsız etmek hoş karşılanmaz. Buna karşılık tapınağın herhangi bir yerinde meditasyon yapmanıza kimse karışmaz. Unutmayın ki buraya gelen Sikhler bu ziyaretlerinden sonra kendi dinlerine göre Hacı oluyorlar, burada böylesi önemli bir olay yaşanıyor.


Tapınak merdivenlerini inmeye başladığınızda, sizi hoparlörlerden yükselen ilahiler karşılayacaktır. Burada Sikh dininin kutsal kitabı olan Guru Granth Sahib kesintisiz olarak okunmaktadır. Havuzun ortasındaki ana yapının içinde ilahileri okuyan rahipleri görebilirsiniz. Önemli törenler sırasında bu kutsal kitabın orijinali çıkartılarak okunur. Altın varaklarla süslenmiş büyük sayfalardan oluşan bu kitaba paha biçilmez.


Havuzun tüm çevresi beyaz mermerlerle çevrelenmiştir. Bu mermer blokların yapımı için bağışlanan çeşitli metal 1 Rupilerin ve 50 Paisa’lık paraların, bağışta bulunan kişinin ismini de içeren bir kitabe ile birlikte bu mermer blokların içine gömülmüş olduğunu görebilirsiniz !
Altın Tapınak içinde gezerken bazı Sikhler sizinle ilgilenir, konukseverlik gösterir ve size gönüllü olarak rehberlik yapabilirler. Bu durum sizi şaşırtmasın, çünkü Sikhlerin karakteri, Hindistan’ın genel insan tipinden farklıdır. Özellikle tapınak dahilindeyken size gösterilen bu ilgiden kuşku duymayın. Hatta kalacak bir yeriniz yoksa Altın Tapınak’ın içinde bulunan Hostel’de Dormitory ‘yurt usulü’ konaklayabilirsiniz. Konaklama ücretsizdir, dilerseniz bağış yapabilirsiniz. Bu konuksever insanlar, sizi kendi dinlerine çekmek için ikna edici konuşmalar yapacak ve gönlünüzü almaya çalışacaklardır.


Ortadaki havuzun çevresini dolaştıktan sonra ana binaya giren köprü şeklindeki geçite geldiğinizde, binaya hemen girmeyin. Girişin sağ tarafında, bağış karşılığı verilen irmik helvasından alın. Bağışın ise bir sınırı yoktur; 10 Rupi vermeniz yeterli. Kurutulmuş yapraktan yapılma bir kabın içine konan iki lokmalık helvayı da hemen yemeyin, daha sonra gerekli olacak!


Şimdi köprülü geçişten geçerek ana binaya yönelebilirsiniz. Ana binanın içinde ilahileri okuyan müzisyenleri, devasa boyutlarıyla altın yaldızla işlenmiş kutsal kitabı ve iç yapısı tümüyle altın kaplı kubbeyi göreceksiniz. Sizinle birlikte onlarca kişi daha bu dar ortama girmiş durumdadır, ve arkadan gelenler sizin fazla oyalanmadan yürümeniz için iteklemeye başlamıştır bile. Bu sırada kutsal kitabı görür görmez yere kapaklanarak selam veren Sikhleri görevliler yerden kaldırmaya uğraşmaktadır. Siz bu ortamın mistisizmini bir süre yaşadıktan sonra ağır adımlarla binanın üst katına doğru merdivenleri çıkmaya başlayın. Bu arada elinizde yapraktan tabak içindeki helvanın bir kısmını görevli Sikh eliyle almış ve tencerenin içine atmıştır. Bu noktadan sonra helva yiyebilirsiniz.
Tapınağın ikinci katındaki balkondan, girişteki ana hol çok güzel görünür. Burada bir süre oturarak bu eşsiz manzaranın tadına varabilirsiniz. İsterseniz, ilahilerin büyüsüne kapılarak meditasyon da yapabilirsiniz. Hiç meditasyon deneyiminiz yoksa bile, başlamak için buradan daha iyi bir atmosfer bulamazsınız. Türkiye’den gelirken geçtiğiniz uzun yol artık geride kaldı, Türkiyedeki yaşantınız sizden çok uzakta, kişisel sorunlarınızı da unutun gitsin; artık burada sadece kutsal bir müzik, kutsal bir ortam ve yoğun bir mistisizm ve sizi büyüleyecek ruhsal bir ortam var. Hindistan size güzel bir hoşgeldin diyor ve binlerce yıllık geleneğinin getirdiği bütün incelmiş duygularıyla karşınızda.


Altın Tapınakta Törenler :
Gün batımı töreni : Her akşam güneşin batış saatinde yapılır. Bu törende özel kapanış ilahileri hep bir ağızdan okunur. Ana binaya giriş yolu üzerinde ulaşım durur; hatta tapınağın içinde bulunanlar bile bulunduğu yerde kalır, yürümez ve ilahiye katılır.
Gece töreni: Tapınak içinde bütün gün okunan kutsal kitap, gece 22.00 (kış aylarında 21.00) sıralarında her tarafı altın kaplı özel bir tahtırevanla bulunduğu yerden alınır. İlahiler ve çalınan boru sesleri arasında tapınak karşısındaki kilitli bir odaya götürülür.

Temizlik töreni : Tapınak, gece 23.00 gibi bir saatte ziyaretlere geçici olarak kapanır. Giriş kapısı kapanmadan önce ana binanın içine girdiyseniz dışarıya çıkamazsınız. Dışarıdan da başka kimse giremez. Böylece tapınağın içinin nasıl temizlendiğini görebilirsiniz. Temizlikle görevli olan rahipler, Sikh dininin en üst seviyesinde olanlarından seçilmiş ve genellikle çok yaşlı kişilerdir. Bunlar ana binanın içinde kutsal kitabın üzerinde durduğu halıları, örtüleri, süsleri büyük bir saygı ile birer birer yerlerinden kaldırırlarken ilahiler okur. Platformun altında birikmiş olan tozlar bile büyük bir dikkatle toparlanır. Törende hazır bulunanlar bu tozları toplayıp küçük kağıtlara sararak götürmekte birbirleriyle yarış içindedirler. Bu ilginç töreni de kaçırmayın.
Yıkama töreni : Tapınak, gece saat 03.00 gibi tepeden tırnağa süt ile yıkanır, gül suları ile kokulandırılır. Bu kadar geç saate kalabilirseniz bu töreni de izleyebilirsiniz.

Lenger (Herkese ücretsiz yemek) hizmeti: Ana binadan çıktıktan sonra tapınak içinde gezilecek ikinci önemli yere gitmelisiniz. Herkese ücretsiz yemek verilen mutfak bölümüne. Sürekli yüzlerce insanın ziyaret ettiği bu tapınakta her gelene her an yetecek miktarda, çok basit, ama çok anlamlı bir ikram yapılıyor. Mutfakta çalışanların tamamı gönüllü kişiler, Sikh toplumunun hemen her kesiminden kişileri burada görebilirsiniz. Mutfağın yemekhane kısmına geldiğinizde bir görevli size çelik bir tepsi, diğeri, çelik bir bardak ve kaşık verir. Tek sıra halinde yemekhanenin bulunduğu bölüme çıkarsınız. Büyük bir salonun içinde yere sıra sıra halıların serildiğini ve bir grup yemek yerken, arka taraftakilerin yemeğini bitirerek birer birer kalktıklarını görürsünüz. Yeni gelenler de sıra ile bağdaş kurarak halıya otururlar ve servisin gelmesini beklerler. Böyle büyük kalabalıkların ziyaret ettiği bir yerde, her şeyin sistematik ve basit bir biçimde çözümlenmesi sizi de şaşırtacaktır.

Yorumlar