EMİNÖNÜ'NDEN KAPALIÇARŞI'YA KISA BİR YÜRÜYÜŞ
Ocak 2015
 
Biz 3 arkadaş Fatoş, Süsü ve Tütü Eminönü'nde buluştuk. Önce Rüstem Paşa Camii'sine uğrayıp başka çok az camide olan İznik çinilerini gördük.

Süleymaniye'ye doğru yokuşlardan birini tutturup, arabalar olmasa neredeyse eski halinde kalan ahşap evleriyle Ayrancı Sokak'a vardık.

Dedesinden kalan köşedeki 3 katlı güzel ahşap evinin kapısında oturan sokak sakini ile muhabbete koyulduk. Aynı soka...kta bir zaman Leflef boyalarının sahibinin, ilk dondurma külahını satışa çıkaran Arnavut'un oturduğunu, şimdi bir çok binayı Belediyenin satın aldığını öğrendik.

Sonra koca Mimar Sinan'ın mütevazi kabrine bir bakış atıp, muhteşem Süleymaniye Camii'sine girdik. Kapalı kapılar ve pencereler ardından K.S.Süleyman ve Hürrem Sultan'a görünüp, İstanbul panaromalı fotoğraflar çektik.

İstanbul Üniversitesi'nin duvarı dibinden, Beyazıt Kulesi'ne bakaraktan, minik ama değişik bir hoşluğu olan Ali Paşa Camii'sine yandan bakıp, Kapalı Çarşı'ya daldık.

22 Kapısının birinden girdik, birinden çıktık (kapalı Çarşı'da 61 sokak, 4400 dükkân, 2195 atölye, 18 çeşme, 2 bedesten, 40 han, 2200 han odası, 12 mescit, 12 depo, 1 okul, 1 hamam, 19 adet tulumba kuyusu bulunur.)

YESAM'da ''İstanbul'un Pazarları'nı, bir arkeolog derinliğiyle anlatan Ayfer Yavi'yi dinledik. Pazarların tarihinin yanı sıra İstanbul'da 243'ü Avrupa, 115'i Anadolu yakasında olmak üzere 358 pazar kurulduğunu, 30 bin pazarcı olduğunu öğrendik.

Akşam olmaya başlayınca, 'Evli evine, köylü köyüne' yollandık. Adı 'perşembe' olan 2015 Yılının 29 ocak günü de böylece geçiverdiiiiii

Yorumlar