GALATA TURLARI (2) : 500.Yıl Türk Musevileri Müzesi
Eylül 2016

Geçtiğimiz haftalarda üç kafadar, Galata'ya bir ziyaretimiz daha oldu.Kapsamında, yeni yerinde, yeni sayılacak bir de müze vardı. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi. Daha önce Karaköy'de Perçem sokaktaki Zülfaris Sinagogu'nda olan müze, ocak ayından itibaren Neve Şalom Sinagogu'nda devam ediyor İstanbul'un zenginliklerinden olmaya.
                           

Yahudiler (ki onlar Musevi denmesinden çok bu tabiri tercih ederler de, bizim topraklarda sanki küfür olmuştur bu tabir) 1492'de İspanyol engizisyonundan kaçıp, Osmanlı topraklarında kabul gördüklerinde, gelirken yanlarında kültürlerini de getirmişler.


Mesela, yemek kültürlerinde olan PAN DE ESPANA 'nın (çevirisi İspanyol ekmeği) ''pandispanya'' olduğunu bilenler? :)
Müzenin giriş katında bir kitapçı, birinci katta Göç, Osmanlı Topraklarında, Hahambaşılık Kurumu, Etkileşim, Askerlik, Bak ve Keşfet, Yakın Tarih, Türk Yahudi Basını, Klasik Türk Musikisi ve Maftirim, Alyans Okulları, 500. Yıl Vakfı; birinci katın devamında Midraş (dini objeler), etnografya.
İkinci katta, Türk Sefarad Mutfağı, Dini Bayramlar, Yaşamdan Kesitler, Judeo – İspanyol, Türk Sefarad Müziği, Yaşam Alanları, Büyük Edirne Sinagogu Maketi, Aşkenazlar – Karaylar konuları var.
Müzik ve video gösterimiyle anlatılan gelenekler, duvarlarda eskiii fotoğraflar iki üç saat zaman geçirtiyor müzede. Ayrıca ibadet yapılan bölümü de gezip, 1951 yapımı sinagogun gıcırdayan tahta sandalyelerine oturabilirsiniz.
Adı, Barış Vahası anlamına gelen Neve Şalom Sinagogu'nun kapısında da Tevrattan şu cümleler yazılı : “Seni yerleştirdiğim şehrin barışını gözetecek ve Tanrı’ya bunun için yakaracaksın.”
Ücretsiz gezilebilen müzenin ziyaret gün ve saatleri şöyle :
P.tesi-Perşembe 10:00-16.00, Cuma 10:00 13:00, Pazar 10:00-14.00, C.tesi günü kapalıdır.
                           





Yorumlar