SYDNEY'İN İLK SEMTİ ROCKS




25 Nisan 2015
Sidney Körfezi’nde denize dil gibi uzanan Rocks semti, ilk beyazlar gelinceye kadar Aborjinlerin yerleşim yerlerindendi. Ve de hepimizin bildiği gibi İngilizler Avustralya’ya yerleştirmek için önce azılı mahkumları getirmişlerdi. Mahkumlar, Rocks’ta kendi çadırlarını kurup yaşamışlar. Zamanla da ilk binalar yapılmaya başlanmıştı.

Harbour Bridge’in yani ünlü demir köprünün ayakları Rocks’a basıyor. Rocks Keşif Müzesi gezilirse, kutsal yerli topraklarından, beyazların ilk gecekondularına dönüşümün evreleri öğrenilirmiş, ama biz yerli yerinde görelim dedik, ilerleyip ara sokaklara daldık.

Codman Cottage, Sidney’de yapılan ilk bina (kulübe) olarak turistler için bir uğrak yeri. 1816 yapımı yani sadece yüz doksan dokuz yaşında. Daha ileride Turizm Information Ofisi ve küçük bir sokak pazarı var. Sokaklar arasında merdivenlerle bağlantılar yapılmış. Eski binalar hayatlarına restoran, kafe ya da otel olarak devam ediyor.

Köprünün yayalar için olan girişini bulmaya çalışırken, epey bir Rocks turu yaptıktan sonra, köprünün sunduğu muhteşem Sidney manzarasını anlatmıştım zaten.




Yorumlar