HANIMIN EVİ (ı) -RİZE





Gezi tarihi : Hzrn. 2017



Adile Sultan'ı biliriz, II.Mahmut'un kızı, Abdülmecit'in sevgili kardeşi, Kandilli Kız Lisesi'nin binası onun sarayıydı, Valdebağ Korusundaki küçük Köşk de onundu. Bilgiliydi, zarifti ve de şairdi. Üç çocuğunu peş peşe kaybetmişti, üstüne de kocasını. Kocası bir dönem sadrazamlık da yapmış bir Kaptan-ı Deryaydı. Adı da Damat Mehmet Ali Paşa'ydı. Hadi biraz dedikodu yapayım, çapkındı da.

Hemşinliydi Mehmet Ali Paşa, kaptandı. Doğduğu köyün adı şimdi Kaptanpaşa. Evet, işte buradan bir bağlama yapacağım Kaptanpaşa'ya. Bir kaç yıl önce, baba tarafından bir akrabamız, annesi tarafından, sarayla bir bağlantısı varmış, annemin dedelerinin demişti bana. Ama, araştırıp, köküne gidebileceğimiz kimse yok diye de eklemişti.

Rize'ye gittiğim ilk gün, Kaptanpaşa'ya bağlı Yeşiltepe, eski adıyla Toleniç'in, Senoz Deresi üzerindeki kemerli taş köprüsünü görüp, köye çıkmayı planlamıştım. Köy aynı zamanda babaannemin de doğduğu köydü. Babaannemin lakabı Tolo Hala'ydı. Toleniçli Hala'nın kısaltılmışı.

Toleniç diyeceğim ısrarla, köyleri eski adları ile anmayı seviyorum zira, Çayeli'ne yirmi kilometre. Senoz Deresini takip ettik yol boyunca, HES'lenmişti tabii, dere boşa akmasın diye. Taş köprü yerli yerinde, taşların arasından otlar fışkırmıştı, doğa inatla yeşildi her yerde.

Nasıl bulacağım evi diye sorduğumda, 'Hanımın Evi' diye sor, denince bana, Mehmet Ali Paşa geldi yine aklıma. Neden olmasın, Kaptanpaşa ile Toleniç nerdeyse karşı karşıya. O da memleketli bir ahbabınının yanına gitmişti, çalışmaya İstanbul'a. Sonra damat olmuştu saraya.

Toleniç (Yeşiltepe) çok güzel bir köy. Mimarisi çok da bozulmamış, ahşap evler, naylalar göz alabildiğine ormanlar. Bir sürpriz de vardı beni bekleyen, 'Hanımın Evi'ni ararken, babamın dayısının evi idi karşıma çıkan Duramadım, tahammül edemediğim bir şeydi, böylesine doğanın bağrında beton evler.

Tarifi aldık, daha yukarılara çıktık, yol boyunca sıralanmış üç evden birinde, aradığımız adresi bulduk. Hanımın Evi olması gerektiği gibiydi.
......Arkası yarın 

Yorumlar