BERLİN ANIMSAMALARI (10)



Tem. 2019

Berlin, savaş görmüş, bombalanmIş yıkılmış, neredeyse yeniden yapılmış bir şehir. Ama, o yeniden yapılmışlığı anlamıyor, yüz hatta iki yüz sene öncesinin caddelerinde dolaşıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz.

Yine hareketli bir meydanda Hackescher Markt'dayız. Burası, aynı zamanda toplu ulaşımın da kilit noktalarından biri. Yaya trafiği de, araç trafiği de yoğun.

Hackescher Meydanı'nın da olduğu bu bölge, Berlin'in şehir duvarlarının dışında, saman ambarlarının olduğu bir yerken, bir pazar yeri etrafında gelişerek, adı bugün de Ambarlar Mahallesi olan bir semt olmuş.

Güzel kafelerin ve mağazaların yer aldığı Hackescher Markt, semtin en gözde yerlerinden biri. Burada en dikkat çekici alan ise galerilerin yanında, sokak sanatıyla da karşılaşılan Hackesche Höfe Geçiti. Höfe aslında avlu demek, burada birbirinden geçilen büyüklü küçüklü sekiz avlu var.

Peki, 1907'de yapılan, bir nevi toplu konut diyebileceğimiz bu binaların aralarındaki avlularda neler var? Girişteki ilk avluda, döneminin iyi bir mimarının projesi ile şekillendirilen cephelerin ardında, balo salonları ve şarap restoranları varken, günümüzde bir sinema ve kafeler yerlerini almış. Devamında gelen yedi avluda ise yine kafeler, tasarım mağazaları, galeriler ve bazı şanslı insanların yaşadığı konutlar yer alıyor.

Konutların olduğu avlulara, saat yirmi ikiden sonra girilmiyor. Dar sokakları andıran avlu geçişleri, birer grafiti cenneti. Üçüncü avluda banklara oturup, grafitileri inceliyoruz. Dördüncü avluya geçen kemerli kapının yanında, oldukça büyük bir Anne Frank resmi, orada bir Anne Frank Merkezi oluşunun işareti.
Amsterdam'daki merkezin bu yan kuruluşunda, Nazi zulmünden kaçan A.Frank'ın bir çatı katında tuttuğu günlüklerle ilgili fotoğraflar, metinler, çeşitli medya görüntüleri sergileniyor. Biz gezmedik, vaktimiz dar, gezilecek yer çok Berlin'de.

Birinci avludaki dondurmacıyı ziyaret edip, hemen yakınlardaki Büyük Hamburglu Sokağı'nda (Bu bölge Nazi dönemine kadar, Yahudilerin çok yoğun yerleşim yerlerinden) eski Yahudi mezarlığını, önündeki anıtı, bir polis sayesinde yakılmaktan kurtulan gösterişli Neu (Yeni) Sinagogu ve Koppenplatz Park'taki masa ve devrik sandalye formunda, evini terketmek zorunda kalan Yahudileri temsil eden anımsatmaların peşine gideceğiz.

Yorumlar