BERLİN ANIMSAMALARI (5)



Almanların Museumsinsel dedikleri Müzeler Adası'ndayız. Ebert Köprüsü'nün karşısını yani  Tucholsky Caddesi'ni sonraki günlere bırakıp, Müzeler Adası'nda  önce, Berlin Katedrali'ni gezmek ve  önündeki yeşil çimenlere uzanmak niyetindeyiz. 


Çektiğimiz fotoğraflarla, arkamızda bakırları yeşermiş  kubbeleriyle yükselen katedral fonunda, ayakkabılar fora, eller havaya, zamanı durduruyoruz.Berlin Katedrali içiyle de dışıyla da, görkemli bir yapı. Bir de iki yüz yetmiş basamakla kulesine çıkılırsa, üç yüz altmış derece Berlin ayaklar altında.


1999'dan bu yana Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Müzeler Adası'nda beş müze var. Müze Pass biletleriyle hepsi gezilebildiği gibi, münferit biletler de alınıyor. Bergama Sunağı'nın da olduğu Pergamon Müzesi'nde, sunağın da olduğu bazı bölümler, tadilat nedeniyle 2023'e kadar kapalı. 


Bunu biliyorduk da, yine de içeriye girmek için kuyrukta bir saat beklemek doğrusu sürpriz oluyor. Çıkanlar oldukça, küçük gruplar halinde içeriye alınıyoruz. Çoğu Ortadoğu ve Anadolu'dan ve de özellikle Abdülhamit zamanında Bağdat Demiryolu yapılırken, haberli habersiz, verilen imtiyazlarla götürülen eserler, saatlerce dolaşılacak salonlarda yerlerini alıyor.


Sultanahmet Meydanı'ndaki meşhur Alman Çeşmesi'nin, binlerce kilometrelik Bağdat demiryolu ihalesinin Almanlara verilişinin hediyesi olarak, orada durmakta olduğunu biliyor muyuz!

Yorumlar