KUCAĞINDA GELİNLE 99 BASAMAK ÇIKAN DAMATLAR (Bled/Slovenya)

 



Burası yüzde yetmişi  yeşil alanlarla kaplı Slovenya'nın, Jülien Alpleri üzerindeki gölü BLED.

Son buzul çağında oluşan  göl, çevresini yürüyerek bir saatte dolaşabileceğiniz büyüklükte.Gölün ortasındaki küçük adaya, 'pletna' denilen altı düz teknelerle, kürek çekerek on beş yirmi  dakikada varılıyor.


Bled, başkent Ljubljana'ya otobüsle bir saat mesafede. 

Bir de kalesi var. On beş dakikada tırmanılan rampası yürümeyi sevmeyenleri zorlayabilir. Kaleye giriş sekiz euro. gibi biraz tuzluca.  Girerseniz, buzul gölünün oluşumunun bir görsel animasyonu, oldukça güzel hazırlanmış etnoğrafik küçük bir müze, kafe ve restoranlarıyla tanışabilir, aşağıdaki  gibi göl manzaralı  fotoğraflar çekebilirsiniz.


Girmezseniz, giriş merdivenin sağından kalenin arkasına doğru dolanıp,o güzel manzarayı, kısıtlı da olsa, yine de görebilirsiniz. 


Gölün ortasındaki adada daha önce Bereket Tanrıçası Ziva'ya (Slavların Artemis'i) adanan bir tapınak varmış. Günümüzdeki kilise onun yerine yapılmış.



Kiliseye doksan dokuz basamakla çıkılıyor. Yeni evlenelerin gölün ortasındaki bu kiliseye gelmeleri, bir ritüel. Damat bey, kucağında gelin hanımla bu doksan dokuz  basamağı çıkabilir, bu arada gelinin de hiç sesi çıkmazsa, bu evlilik  güzel bir evlilik olacak demekmiş. Zaten bence o basamakları tırmanırken, sesi çıkacak olan gelin değil damat olur, garibim. 


Doğanın bağrında, çok  güzel manzaralar eşliğinde geziyorsunuz gölün etrafını. Yüzme, kano, yelken, bisiklet, yürüyüş gibi her türlü spor faaliyetleri yapılan  kulüpler de var. 


Köpeklerini gezdiren sakin insanlar,  huzur veren muhteşem bir sessizlik hakim. Gözü rahatsız eden bir çöp, bir aykırılık göremeyeceğiniz bir yeryüzü cenneti Bled.


Mys. 2013

Yorumlar