KAŞ GÜNLÜKLERİ (8) Aşure



Nuh'un gemisi en sonunda karaya oturmuş ya Cudi Dağı'nda, gemide son kalan ne erzak varsa,  katıp pişirmişler. Hikayelerinden biri bu aşurenin. Ama sadece bu değil, her inançta başka bir hikayesi var. 


Aleviler, Hüseyin Kerbela'da öldürülmesi sonrası, yas yemeği olarak yapmışlar. Hristiyanlar Hz. İsa'yla bağlantı kurmuşlar, Yahudiler Hz. Musa'yla.


Büyükçakıl Mahallesi ahalisi de atlamıyor bu birleştirici, paylaşımcı günü. Tek tek yapıp dağıtanların yanında, bir de meydanda kazanlarla kaynatılıyor aşure. Yanında 'pişi' gibi bir ekstrayla.


Bu yıl da, bir kaç gün önceden haber kulaktan kulağa yayılmaya başlıyor 'Cumartesi aşure yapacağız' diye. Sabahtan mahallenin kazanından, aygazına ortak alet edavatları çıkıyor meydana. Malzemeler masaya diziliyor. Kuş sütü eksik değil, zemzem suyu dahil.


Ben meydana çıktığımda, dört usta vardı kazanın başında, Emine, Fatma, Ümmüsün, Sema. İslatılanlar uslatılmış, haşlanacaklar haşlanmış, dilimlenecekler dilimlenmiş, kazana atılma sırasını bekliyor.


Mahallenin amcalarından da var meydanda. Yakalamışken soruyorum merak ettiklerimi eski balıkçı, Mustafa Amca'ya. "Şu Gazeteciler Cemiyeti yarımadadaki arsalarını nasıl ettiler de, bir iken on ettiler?" diye.


"Onu bilmem ama" diyor Mustafa Amca, "Bir tarihte Kalkan'da, Finike'de palamut avlanırken, Kaş'ta yasaktı. Öyle ki, yanlışlıkla ağa takılırsa, satılmayacak, bir kuruma hibe edilecekti. Onca yazı, dilekçe verdik, bir sonuç çıkmadı da, derdimi bir akşam cemiyet başkanına anlatınca, mesele halloldu." 


Bu arada aşurenin kıvamı tutturuluyor, bana da, kaplara taksimat yapılırken ara ara kepçeyle kazanı karıştırmak düşüyor. Pişi var sırada. Hamur,  Emine'nin marifetli elleriyle yoğrulup, mayalanmaya bırakılıyor. 


Zeytin diyarındayız ya, zeytinyağı bol kepçe buralarda.  Bir kova yağ ateşe konulup, pişiler pofuduk pofuduk tepsiye alınıyor. Çay da bir yandan demleniyor. Sadece mahalleli değil, meydandan geçen turistler bile aşurelenip, pişileniyor. Ayaküstü yenenin dışında, kabını  kaçağını alan da dolduruyor. Ben dahil 😜


Böylece, bir güzel paylaşımcı geleneğin yaşatılmasına,  Büyükçakıl Mahallesi'nde bu yıl da  devam ediliyor.


4 Eylül 2021 / Kaş

Yorumlar